Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Αλεξίσφαιρο γιλέκο

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν.2518/1997 (παρ.1, περ.θ.), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 του Ν.3707/2008, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας υποχρεούνται να εφοδιάζουν το προσωπικό ασφαλείας με αλεξίσφαιρο γιλέκο, όταν σε αυτό ανατίθεται η επιτήρηση ή φύλαξη κινητών ή ακίνητων περιουσιακών αγαθών. 
Ας δούμε αρχικά και εν συντομία, πώς λειτουργούν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα. 

Κατά τη στιγμή της πρόσκρουσης ενός βλήματος στο αλεξίσφαιρο γιλέκο, διαστέλλονται οι ίνες που υπάρχουν σε αυτό και απορροφάται η κινητική ενέργεια χτυπήματος του βλήματος. Το βλήμα παραμορφώνεται και αφομοιώνεται και σε αυτό μέρος της ενέργειας, ενώ οι ίνες του γιλέκου διαστέλλονται μέχρι να κοπούν - ή αφομοιώνεται όλη η ενέργεια σε αυτές. 

Ας δούμε τώρα κάποιες βασικές παραμέτρους που πρέπει να γνωρίζουμε όταν πρόκειται να προμηθευτούμε ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο:

Επίπεδα προστασίας:η τεράστια ποικιλία διαμετρημάτων κατέδειξε την ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος πιστοποίησης των βαλλιστικών δυνατοτήτων των γιλέκων που θα κυκλοφορούσαν στην αγορά και που θα εξασφάλιζε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή αναφορικά με την ποιότητα κατασκευής και τα διαμετρήματα που μπορούν να σταματήσουν.Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας να αξιολογήσουμε όλες τις δυνητικές απειλές που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και να προμηθευτούμε το γιλέκο ή/και την βαλλιστική πλάκα του επιπέδου προστασίας που χρειαζόμαστε

Σωστή χρήση: Το γιλέκο πρέπει να προστατεύει τα ζωτικά μας όργανα χωρίς όμως να εμποδίζει την κίνησή μας. Ως εκ τούτου πρέπει να καλύπτει κάθετα, από το πάνω μέρος του στέρνου έως ένα δάχτυλο κάτω από τον αφαλό, και πλευρικά το πίσω κομμάτι του γιλέκου να καλύπτει το μπροστινό και από τις δύο πλευρές, όχι λιγότερο από δύο δάκτυλα, έτσι ώστε να υπάρχει σταθερή περιμετρική κάλυψη του σώματος. Ο λόγος που το γιλέκο δεν πρέπει να κατεβαίνει πιο χαμηλά από το ύψος του αφαλού είναι διότι σε διαφορετική περίπτωση η επιχειρησιακή ζώνη θα εφάπτεται με το γιλέκο δυσκολεύοντας τόσο την πρόσβαση στον εξοπλισμό όσο και την σωστή εφαρμογή του γιλέκου, καθώς αυτό θα σηκώνεται μέχρι σχεδόν το σαγόνι όταν ο χρήστης είναι καθιστός…

Διάρκεια ζωής/ημερομηνία λήξης: Δεδομένου ότι τα υλικά των αλεξίσφαιρων γιλέκων είναι σχετικά πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα, υπάρχουν κυρίως πειραματικά και στατιστικά δεδομένα ως προς την συμπεριφορά τους στο βάθος του χρόνου και τις όποιες αλλοιώσεις μπορεί να παρουσιάζουν στις βαλλιστικές τους ιδιότητες. Έτσι η διάρκεια ζωής των γιλέκων αρχικά ήταν περί τα 5 χρόνια, αλλά με την σταδιακή εισαγωγή βελτιώσεων και περαιτέρω επιστημονικής τεκμηρίωσης κυμαίνεται πλέον από 8 έως 10 χρόνια.

Σωστή φύλαξη & συντήρηση: Για να εξασφαλιστεί όμως η σωστή επίδοση του γιλέκου για όλο το προβλεπόμενο από τον κατασκευαστή διάστημα, απαιτείται η σωστή φύλαξη και συντήρησή του.
Όσον αφορά τη φύλαξη, πρέπει είτε να κρεμάται σε κρεμάστρα είτε να το έχουμε ξαπλωμένο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το τσαλακώνουμε καθώς αυτό ενδέχεται να αλλοιώσει την αντοχή του στα σημεία των τσακίσεων. Θα πρέπει επίσης, να αποφεύγεται η έκθεσή του στην υπερβολική υγρασία και η παρατεταμένη έκθεση του στη θερμότητα ή τον ήλιο.Η συντήρησή του χωρίζεται σε δύο μέρη: τα βαλλιστικά πάνελ και ο φορέας που τα φιλοξενεί. Για τα πάνελ το μόνο που χρειάζεται είναι, εφόσον απαιτείται, το απλό καθάρισμά τους με ένα ελαφρά βρεγμένο, νοτισμένο ύφασμα και τίποτα άλλο.

Για τους φορείς απαιτείται, στα περισσότερα μοντέλα, πλύσιμο σε χλιαρό νερό με απλό σαπούνι/απορρυπαντικό, χωρίς χλωρίνη, λευκαντικά και λοιπά χημικά, αν είναι δυνατόν στο χέρι ή έστω σε κάποιο πρόγραμμα πλυντηρίου για ευαίσθητα ρούχα και σε καμία περίπτωση στύψιμο, στεγνωτήριο ή άπλωμα σε καλοριφέρ. Απλό άπλωμα μέχρι να στραγγίξει και να στεγνώσει, αφού έτσι κι αλλιώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται δεν είναι ιδιαιτέρως απορροφητικά.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Πολλές φορές υπερεκτιμούμε την αποτελεσματικότητα της προστασίας ενός αλεξίσφαιρου, αφού το αλεξίσφαιρο γιλέκο μπορεί να αποτρέπει την διάτρηση του υλικού από το βλήμα, η δύναμη πρόσκρουσης όμως του βλήματος μεταδίδεται στο ανθρώπινο σώμα. Μια εύστοχη βολή πάνω στο αλεξίσφαιρο στην περιοχή της καρδιάς, μπορεί να προξενήσει καρδιακή ανακοπή (λόγω του κοιλώματος). 
 
Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι τα γιλέκα δεν ενδείκνυνται για απειλές έναντι πολεμικών διαμετρημάτων, αν και έχουν υπάρξει περιστατικά όπου απλά γιλέκα έχουν σταματήσει βολίδες 7,62×39. 

Μαχαίρια ή αιχμηρά αντικείμενα δεν αποτρέπονται από το να περάσουν στο σώμα από συνηθισμένα τύπου συνθετικά αλεξίσφαιρα. Για την προστασία από αυτά χρειάζονται επιπλέον κεραμικές ή μεταλλικές πλάκες, οι οποίες δεν είναι ευέλικτες και είναι βαριές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου