Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Πώς μπορεί ένας ενεργός πολίτης να βοηθήσει στην πρόληψη της παραβατικότητας;


Σίγουρα η συμμετοχή των πολιτών στην πρόληψη της παραβατικότητας δεν μπορεί να έχει τη μορφή της αυτοδικίας ή του «χαφιεδισμού», αφού τέτοιες συμπεριφορές δεν επιτρέπονται σε μια δικαιοκρατούμενη κοινωνία.
Κυρίως η συμμετοχή αυτή πραγματοποιείται:
•      είτε με τη λήψη από τον πολίτη ουσιαστικών πρωτοβουλιών και μέτρων, ώστε να αποφεύγει -σε ατομικό επίπεδο- τη θυματοποίησή του (π.χ. να μην αφήνει την τσάντα του στο κάθισμα του συνοδηγού ή στο πίσω  κάθισμα όταν οδηγεί το αυτοκίνητό του),
•      είτε με την ενεργό εθελοντική δράση του -σε ομαδικό επίπεδο- για την προώθηση του έργου ενός Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας, στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 Ποιος είναι ο σκοπός λειτουργίας ενός Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας;
Ένα Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας επιδιώκει πρωτίστως την κοινωνική αντιμετώπιση των προβλημάτων  που οδηγούν κάποιες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών στην παραβατικότητα. Τέτοιες ομάδες, που χρειάζονται στήριξη από όλους μας, είναι π.χ. οι αποφυλακισμένοι, οι ουσιοεξαρτημένοι, οι οικονομικά εξαθλιωμένοι, κάποιες κατηγορίες αλλοδαπών, παιδιά κακοποιημένα ή εγκαταλειμμένα από τους γονείς τους ή παιδιά εξαιρετικά ατίθασα, κακοποιημένες γυναίκες κ.λπ. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το Τοπικό Συμβούλιο, που στελεχώνεται κατά προτίμηση από ανθρώπους με γνώση τέτοιων προβλημάτων (π.χ. δικαστικούς, δικηγόρους, ψυχολόγους, εκπροσώπους (δημοτικής) αστυνομίας, γονέων ή θεραπευτικών κοινοτήτων) μπορεί να αναπτύξει, σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, πολλαπλές δραστηριότητες.
Πηγή:niotho-asfalis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου