Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Κλοπές σε καταστήματα λιανικής

Οι κλοπές σε καταστήματα λιανικής είναι ένα φαινόμενο το οποίο τα τελευταία χρόνια τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η παρατεινόμενη οικονομική ύφεση ώθησε κάποιους ανθρώπους σε αυτήν την λύση για να επιβιώσουν, και σε κάποιους άλλους έδωσε μια εύκολη δικαιολογία.

Κατηγορίες κλεφτών
Οι περισσότεροι κλέφτες είναι ερασιτέχνες, ωστόσο υπάρχουν και τα οργανωμένα κυκλώματα τα οποία αποκομίζουν τεράστια έσοδα μεταπουλώντας τα κλοπιμαία μέσω παράνομων δικτύων. Οι ερασιτέχνες είναι ευκαιριακοί κλέφτες, αργοί στις μεθόδους τους, και ανιχνεύονται πιο συχνά από τους άλλους.  Έχουν παρατηρηθεί όμως και ερασιτέχνες που είναι  εξαιρετικά «ικανοί»  και κάποιοι που κλέβουν σχεδόν κάθε μέρα, αλλά δεν το κάνουν με σκοπό το κέρδος. Οι επαγγελματίες αντίθετα, συνήθως  εργάζονται σε ομάδες, χρησιμοποιούν περίτεχνα σενάρια απόσπασης της  προσοχής και  κάποιες φορές χρησιμοποιούν βία ή εκφοβισμό.  Όντας επαγγελματίες σημαίνει ότι κλέβουν για το κέρδος και όπως και σε άλλα επαγγέλματα, η εξάσκηση τους βοηθάει να τελειοποιήσουν τις μεθόδους τους.

Προφίλ των κλεφτών
Κλέφτες συναντάμε σε όλες τις ηλικίες και φύλα  και ποικίλλουν σε εθνικό υπόβαθρο, εκπαίδευση και οικονομική – κοινωνική κατάσταση. Το κίνητρό τους επίσης ποικίλει. Μερικοί κλέβουν για τον ενθουσιασμό, κάποιοι από επιθυμία, κάποιοι από ανάγκη και κάποιοι κλέβουν επειδή είναι για αυτούς απλά μια «συναλλαγή». Μερικοί κλέφτες είναι καταναγκαστικοί, μερικοί ευκαιριακοί, και κάποιοι είναι ψυχικά άρρωστοι. Οι περισσότεροι εξ’αυτών προσπαθούν να δικαιολογήσουντο έγκλημά τους με τη λογική ότι οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων λιανικής μπορούν να αντέξουντην απώλεια.

Το μέγεθος του προβλήματος
Οι κλοπές στα καταστήματα λιανικής, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που διαπράττονται από τους υπαλλήλους των καταστημάτων, αγγίζει στην χώρα μας το 3% -5% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων. Ένα καθόλου ασήμαντο ποσοστό το οποίο αν μεταφραστεί σε απόλυτα νούμερα, αγγίζει τα 300 εκ. € !!! Εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι η απώλεια αυτή, ή τουλάχιστον μέρος της, μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Παρά το ιλιγγιώδες κόστος που προκαλούν οι κλοπές στα καταστήματα, το ποσό που δαπανάται για μέτρα πρόληψης και αποτροπής είναι, συγκριτικά, πολύ μικρό και περιορίζεται συνήθως στα απολύτως απαραίτητα. Δηλαδή ένας ένστολος φύλακας ο οποίος περιπολεί στους διαδρόμους του καταστήματος όταν δεν χρησιμοποιείται από την διεύθυνση για την κάλυψη άλλων πόστων. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή και αναχρονιστικά. Για την επιτυχή αντιμετώπιση, ή έστω τον περιορισμό στο ελάχιστο, του φαινομένου, είναι αναγκαίο να λάβει χώρα μια εμπεριστατωμένη μελέτη ασφαλείας  η οποία αφού συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε χώρου, θα υποδείξει τον ιδανικό συνδυασμό σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης  με την φυσική παρουσία. Αρκεί μόνο οι επιχειρηματίες να «συμφιλιωθούν» με τους ολοκληρωμένους τρόπους διαχείρισης των απωλειών και να εμπιστευθούν τους ειδικούς. Τότε θα είναι σε θέση να προστατέψουν πραγματικά τις επιχειρήσεις τους και τα κέρδη τους.

Περισσότερα: www.manifest-security.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου