Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Συμβουλές για ατομική ασφάλεια την περίοδο των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι «προ των πυλών», και όπως κάθε χρόνο, οι στολισμένοι και κατάφωτοι εμπορικοί δρόμοι, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα  και οι διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα, αποτελούν πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι θέλουν να νιώσουν λίγο από το περίφημο «πνεύμα των Χριστουγέννων».

Την ίδια ώρα, διάφοροι «επιτήδειοι» βρίσκουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να δράσουν, αφού ο συνωστισμός τους παρέχει ευρύ πεδίο επιλογής «θύματος» και ευκολία στη διαφυγή.
Παρακάτω σας δίνουμε ορισμένα tips ώστε να αποφύγετε να γίνετε το επόμενο θύμα τους.

Όταν Πηγαίνετε Για Ψώνια:

• Προσπαθήστε να μην παίρνετε τσάντα όταν πηγαίνετε σε καταστήματα και σε χώρους όπου κινείται πολύς κόσμος (λαϊκή αγορά, πολυκαταστήματα κλπ.)
• Αποφύγετε να επιδεικνύετε τα χρήματά σας δημόσια. Προσπαθήστε να πληρώνετε με πιστωτικές κάρτες. Αν πληρώνετε μετρητά αποφύγετε τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας και μη μετράτε τα χρήματά σας σε κοινή θέα.
• Ποτέ μην αφήνετε τσάντα, κλειδιά, πορτοφόλι ή άλλα αντικείμενα αξίας σε δοκιμαστήρια μαγαζιών. Να τα παίρνετε πάντα μαζί σας.
• Προσπαθήστε να κουβαλάτε όσο το δυνατόν λιγότερα πακέτα ή τσάντες. Όσο πιο πολλά έχετε τόσο πιο ευάλωτοι είστε, καθώς προκαλούν δυσκινησία. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες παράδοσης κατ' οίκον όταν είναι δυνατό.
• Αποφύγετε πακέτα που φέρουν την επωνυμία ακριβών εταιρειών. Οι εγκληματίες εκλύονται καθώς πιστεύουν πως κουβαλάτε μεγάλα χρηματικά ποσά επάνω σας κι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες θυματοποίησης. Ζητήστε, εάν είναι δυνατόν, απλές σακούλες.

Όταν χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

• Κρατάτε την τσάντα σας αγκαλιά
• Μη βάζετε το πορτοφόλι σας στην πίσω τσέπη. Ένας ικανός κλέφτης μπορεί να αρπάξει το πορτοφόλι σας ακόμα και μέσα από την εσωτερική τσέπη του σακακιού ή του παλτού σας.
• Συνδέστε το πορτοφόλι σας με κάποιον εσωτερικό κρίκο της τσάντας σας με ένα κορδόνι ή μια αλυσίδα. Αυτός που θα πάει να το τραβήξει δεν θα μπορέσει να το αποσπάσει από την τσάντα σας χωρίς να το αντιληφθείτε!
• Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν προκύψει κάποια φασαρία, ακόμη και στην περίπτωση που δεν εμπλέκεστε. Οι κλέφτες που λειτουργούν σε συμμορίες προκαλούν υποτιθέμενες φασαρίες, για να αποσπάσουν την προσοχή των παρευρισκόμενων προκειμένου να δράσουν ανενόχλητοι.
• Μην κοιμάστε μέσα σε μαζικά μέσα μεταφοράς.
• Πολλές κλοπές γίνονται τη στιγμή που εξέρχεστε από το λεωφορείο ή το βαγόνι. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Όταν συνοδεύετε Παιδιά:

Όσον αφορά τα μικρά παιδιά, να ξέρετε ότι ακόμη και μερικά δευτερόλεπτα αρκούν για να χαθούν. Οι στατιστικές έδειξαν ότι τα 3χρονα παιδιά είναι εκείνα που συνήθως χάνονται και αμέσως ακολουθούν τα 4χρονα. Ο λόγος είναι απλός. Πρόκειται ακριβώς για εκείνες τις ηλικίες που πλέον δεν κάθονται στο καρότσι τους κι από την άλλη δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν πλήρως όσα τους λένε οι γονείς π.χ. να μην απομακρύνονται, να μην τρέχουν μόνα τους κ.ά.
Έτσι, αν βρίσκεστε σε μέρη πολυσύχναστα, μην αφήνετε τα παιδιά σας από την προσοχή σας. Τα παιδιά είναι η πιο πολύτιμη ασχολία σας, γι’ αυτό μην ξεχνιέστε κοιτώντας αλλού ή κάνοντας άλλα πράγματα, όταν οι συνθήκες απαιτούν να τα έχετε υπό συνεχή επιτήρηση.

Αφιερώστε 2’ από τον χρόνο σας για να δείτε το παρακάτω video. Ίσως σας προβληματίσει.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bEqLZcwrWGM

Περισσότερα: www.manifest-security.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου