Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Πέντε καλοκαιρινά tips ασφαλείας για τις διακοπές


Καλοκαίρι! Θάλασσα, παραλία,  διάβασμα στην ξαπλώστρα, ποτάκια ξενύχτια… Τι περιμένετε ξεκινήστε!
Για κάποιους βέβαια το καλοκαίρι σημαίνει σερφαρισμα όχι στην θάλασσα αλλά στο διαδίκτυο, η συνεχής επικοινωνία στο Facebook, Twitter, Skype, Viber…ή ακόμα ασταμάτητη μουσική μέσα από το mp3.
Η αλήθεια είναι ότι  χρειάζεται σοβαρή πειθαρχία για να κάνετε διακοπές  χωρίς σας δυσκολέψει το κουβάλημα ενός laptop, smartphone μιας  ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, ενός MP3 player ακόμα και ενός φορητού σκληρού δίσκου, καρτών SD αλλά και μια σειρά από εξοπλισμό υποστήριξης.  
Εάν λοιπόν ο εξοπλισμός αυτός περιλαμβάνεται  στην καλοκαιρινή σας λίστα τότε μην ξεχνάτε ότι μαζί με αυτές τις συσκευές ευκολίας έρχονται και δυσκολίες άλλα και παγίδες. Παγίδες από την απώλεια ή κλοπή  δεδομένων (προσωπικών ή επαγγελματικών) . 
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με το πνεύμα των ασφαλών καλοκαιρινών διακοπών , σας φέρνουμε 5 συμβουλές ειδικά για τους καλοκαιρινούς ταξιδιώτες που δεν  μπορούν να πάνε  πουθενά χωρίς τα «απαραίτητα» gadgets.

1. Προσέξτε που χρησιμοποιείτε  WiFi
Μπορεί να είναι δελεαστικό να επωφελείστε  από δωρεάν σημεία πρόσβασης  Wi-Fi σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία και καφετέριες, αλλά αντισταθείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε αυτές τις συνδέσεις για να κάνετε οτιδήποτε άλλο εκτός από την αναζήτηση ενός χάρτη ή ενός δρομολογίου τρένου η πλοίου. Ελεύθερες  ασύρματες συνδέσεις - όπως αυτά τα ανοικτά  - κοινόχρηστα δίκτυα που ορισμένες επιχειρήσεις παρέχουν ως δωρεάν  υπηρεσία - μπορεί επίσης να σας κάνουν ευάλωτους σε ασύρματη υποκλοπή της σύνδεσης σας, των μηνυμάτων e-mail, ή και άμεσων μηνυμάτων με άλλους, ακόμα και προσωπικών δεδομένων όπως φωτογραφίες ή λεπτομέρειες τραπεζικών λογαριασμών. Το ίδιο ισχύει για τους κοινόχρηστους υπολογιστές σε εμπορικά κέντρα, internet cafeé,  ξενοδοχεία,  τα οποίο είναι  πρώτες επιλογές για κλοπή δεδομένων με χρήση malware.
Εάν η σύνδεση που θα προσπαθήσετε να κάνετε δεν σας ζητήσει κάποιο τυπικό  κλειδί, δεν είναι ασφαλής, και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν τέτοια.  Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια τέτοια δωρεάν ασύρματη σύνδεση, απενεργοποιήστε όλα τα προγράμματα που συνδέονται αυτόματα στο Internet (όπως email ή εργαλεία file-sharing), πριν να συνδεθείτε. Και βέβαια μην χρησιμοποιείτε τον εντελώς αναξιόπιστο υπολογιστή στο λόμπι του ξενοδοχείου να κάνετε τίποτα περισσότερο από το να  εκτυπώσετε την κάρτα επιβίβασής σας η ένα τουριστικές οδηγίες.


2. Ρύθμιση αυτομάτων  πληρωμών - Web Banking – για τους  λογαριασμούς σας πριν φύγετε
Το να είστε σε θέση να πληρώνετε  όλους τους λογαριασμούς σας σε απευθείας σύνδεση από οπού βρίσκεστε είναι ότι καλύτερο γιατί είναι μια πολύ εύχρηστη υπηρεσία που μας απαλλάσσει από πολλά δρομολόγια.
Όταν όμως βρίσκεστε σε ένα  δημόσιο χώρο η στον δρόμο, δεν θα πρέπει να συνδέεστε στον τραπεζικό λογαριασμό για  έλεγχο η ακόμα και εντολές πληρωμής. Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες αυτόματης ή πάγιας πληρωμής λογαριασμών, επωφεληθείτε από αυτές τις υπηρεσίες αν είναι διαθέσιμες, έτσι ώστε να μην χάσετε καμία πληρωμή άλλα και να μην μπείτε στο ρίσκο της σύνδεσης από μη ασφαλές δίκτυο.
Εάν πάλι για κάποιο λόγο, δεν μπορείτε να ρυθμίσετε την αυτόματη  πληρωμή ενός λογαριασμού, τότε πληρώστε τους λογαριασμούς σας λίγο πριν την αναχώρησή σας, ή ακόμα καταθέστε λίγο περισσότερο από το μηνιαίο συνολικό υπόλοιπο ώστε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε απομακρυσμένη σύνδεση για οποιαδήποτε συναλλαγή που απαιτεί ασφαλή σύνδεση.

3. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας σε οποιαδήποτε συσκευή που σκοπεύετε να έχετε μαζί σας στις διακοπές.
Φορητοί υπολογιστές δεν είναι οι μόνες συσκευές που είναι γεμάτες με προσωπικά δεδομένα και στοιχεία που κουβαλάμε επάνω μας. Όλο και περισσότερο μεταφέρουμε  ευαίσθητα δεδομένα σε συσκευές  που έχουμε επάνω μας MP3s, φορητοί σκληροί δίσκοι, USB sticks, και Smartphones .
Μην περιμένετε μέχρι να χτυπήσει η καταστροφή διαπιστώνοντας ότι έχετε αφήσει το smartphone σας σε ένα ταξί σε μια άλλη πόλη  (ή, ακόμη χειρότερα, σε μια άλλη χώρα): Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας για τα πάντα, σαν να είναι σίγουρο ότι θα χάσετε την συσκευή… κάποια στιγμή θα αποδώσει!

4. Μην δημοσιεύετε τα σχέδια των διακοπών σας στα κοινωνικά δίκτυα Facebook, Twitter (τουλάχιστον μέχρι να γυρίσετε στο σπίτι)
Μπορεί να φαίνεται διασκεδαστικό να γράφετε στους φίλους και γνωστούς στα κοινωνικά δίκτυα για το επικείμενο ταξίδι σας σε μια  παραδεισένια  παραλία, θέλει όμως  πάρα πολύ προσοχή στο γεγονός ότι  όλοι θα γνωρίζουν ότι βρίσκεστε εκεί αφήνοντας πίσω ένα κενό, αφύλακτο σπίτι για μέρες ή εβδομάδες.
Οι διαρρήκτες έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν  το Facebook και το Twitter ως μέσο πληροφόρησης για να βρουν σπίτια που μπορεί να είναι άδεια κατά τη διάρκεια απουσίας ή διακοπών, έτσι λοιπόν κάνετε την δουλειά τους ευκολότερη δίνοντάς τους το δρομολόγιό σας. Αν πάλι αισθάνεστε υποχρεωμένοι να δημοσιεύσετε το πρόγραμμα των διακοπών σας τότε τροποποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας ώστε  να κοινοποιούνται οι πληροφορίες μόνο στους στενότερους φίλους σας και μονό αυτοί να βλέπουν αυτές τις ειδοποιήσεις. Έτσι τουλάχιστον θα έχετε ένα σημείο εκκίνησης για την αστυνομία όταν αρχίσει η έρευνα για την διάρρηξη του σπιτιού σας.
5. Κρατήστε τις συσκευές σας επάνω σας ανά πάσα στιγμή
Είναι λυπηρό γεγονός αλλά πραγματικότητα ότι τα δωμάτια των ξενοδοχείων δεν είναι τόσο ασφαλή όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε  και μικρές ηλεκτρονικές συσκευές εξαφανίζονται από τα δωμάτια κάθε μέρα.
Αν πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μαζί στις διακοπές σας ένα φορητό υπολογιστή, προετοιμαστείτε με την ιδέα ότι θα τον έχετε μαζί σας ανά πάσα στιγμή, ή τουλάχιστον θα μπορέσετε να τον κλειδώσετε στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου, αν δεν υπάρχει ήδη ένα στο δωμάτιό σας, έτσι δεν θα γεμίσει και άμμο το DVD
 Και μην υποθέσετε ότι ψάχνουν μονό για μερικές εκατοντάδες ευρώ από ένα κλεμμένο λαπτοπ…είναι πολλές οι περιπτώσεις που δεν έχουν κλέψει τον φορητό υπολογιστή και απλά έχουν  προσπαθήσει να εγκαταστήσουν τον malware για κλοπή δεδομένων στον υπολογιστή που είχαν  κλειδωμένο στο γραφείο μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους.
Εάν όλα τα παραπάνω ήδη σας κούρασαν… η καλύτερη λύση είναι να αφήσετε όλα τα gadget σπίτι και να απολαύσετε τις διακοπές σας!

 www.manifest-security.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου