Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

10 Συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλής όταν οδηγείτε μόνοι

Όταν οδηγείς  ένα τροχαίο ατύχημα δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσεις. Υπάρχουν κίνδυνοι όπως η κλοπή αυτοκινήτου καθοδόν, η απαγωγή και αλλά όπως  το να πέσετε θύματα από υποτιθέμενους αστυνομικούς  ή ακόμα και θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.  Η Διεθνής Ένωση Αρχηγών της Αστυνομίας με Πρόεδρο τον RonRiker αναφέρει ότι τα περισσότερα εγκλήματα συμβαίνουν  όταν κατευθύνονται προς ή από τα αυτοκίνητα τους, ιδιαίτερα σε χώρους στάθμευσης, όπου οι κακοποιοί μπαίνουν στον πειρασμό να κλέψουν και το αυτοκίνητο άλλα και τα προσωπικά του είδη (τσάντες, πορτοφόλια κλπ) . Είναι λοιπόν  πολύ σημαντικό να μην είναι κάποιος υπερβολικά φοβισμένος, αλλά να είναι σε επιφυλακή και προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση.
 Εδώ θα διαβάσετε 10 τρόπους για να παραμείνετε ασφαλείς όταν οδηγάτε μόνοι.

Να είστε προσεκτικοί όταν παρκάρετε. Να βρίσκετε ένα καλά φωτισμένο σημείο ή parking, είτε πρόκειται για εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους στάθμευσης. Αποφύγετε σημεία όπου υπάρχουν λίγα  σταθμευμένα οχήματα. Παρκάρετε μακριά από φορτηγά, και επαγγελματικά φορτηγάκια ή  βαν που δεν διαθέτουν γυάλινα πλαϊνά τζαμιά και που μπορεί να κρυφτεί ένας κακοποιός . Κλειδώστε το αυτοκίνητό σας  και σημειώστε τη θέση του. Επιλέξτε ασφαλή Parking επί πληρωμή  και ενημερώστε τον υπάλληλο στάθμευσης για το σημείο που σταθμεύσατε το αυτοκίνητό σας ούτος ώστε κατά την παραλαβή του αν καθυστερήσετε να βγείτε από το Parking να συνειδητοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά και να έρθει σε επαφή μας .  
Έχετε τα κλειδιά σας εύκαιρα. Το ψάξιμο των κλειδιών σε μια τσάντα μπορεί να δώσει στον κακοποιό  τα επιπλέον μερικά δευτερόλεπτα που χρειάζεται για να πραγματοποιήσει μια ληστεία, απαγωγή ή κλοπή αυτοκινήτου. Αν το κλειδί του αυτοκινήτου σας μπορεί να προγραμματιστεί για να ανοίξει μόνο  η πόρτα του οδηγού καλό είναι να το κάνετε . Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο σας κλειδώνει αμέσως όταν μπείτε μέσα.
 Δώστε προσοχή σε οχήματα κοντά στο δικό σας. Γυρνώντας το κεφάλι σας παρατηρήστε εάν υπάρχει κάποιος που κάθεται στην πλευρά του συνοδηγού σε διπλανό όχημα. Είναι το άλλο όχημα έτοιμο να ξεπαρκάρει  η απλά δουλεύει στο ρελαντί περιμένοντας κάτι; Αν είναι το τελευταίο, τότε καλύτερα να απομακρυνθείτε . Μπορεί να σημαίνει πρόβλημα.
 Αποφύγετε να κάνετε τον Καλό Σαμαρείτη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν κάποιος μοναχικός άνθρωπος του οποίου το αυτοκίνητο φαίνεται να έχει βλάβη σας κάνει σήμα σε μια  απομακρυσμένη περιοχή. Καλύτερα χρησιμοποιήστε το κινητό σας για να καλέσετε την  οδική βοήθεια ή την αστυνομία που πραγματικά θα μπορεί  να τον βοηθήσει.
 Σκεφτείτε δύο φορές εάν προσπαθήσει να σας σταματήσει ένα δήθεν περιπολικό χωρίς διακριτικά. Αν δεν πιστεύετε ότι έχετε κάνει κάτι λάθος ή ότι ο αστυνομικός ή ο τροχονόμος σας φαίνεται ύποπτος, καλέστε το 100 και αναφέρετε το αυτοκίνητο που σας κάνει σήμα να σταματήσετε, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξακριβώσετε εάν  είναι αλήθεια.  Αν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι, ανάψτε το εσωτερικό φως του αυτοκινήτου και κάντε νόημα ότι τους είδατε και ότι θα σταματήσετε.  Στη συνέχεια, οδηγείστε αργά σε μια καλά φωτισμένη, πυκνοκατοικημένη περιοχή  πχ ένα βενζινάδικο ή ψιλικατζίδικο, για παράδειγμα – και τότε σταματήστε. Μην κατεβάζεται εντελώς το παράθυρο σας και ζητήστε από τον αστυνομικό να σας δείξει το δελτίο ταυτότητας του. Προσέξτε να φοράει την στολή του, να έχει το σήμα του και να έχει πραγματικά αστυνομική εμφάνιση. Αρκετά Αστυνομικά τμήματα χρησιμοποιούν αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά, αλλά σπάνια το προσωπικό τους είναι με πολιτικά και ειδικά σε αστυνομικούς έλεγχους ή  περιπολίες.
Γνωρίζετε πού θα πάτε ανά πάσα στιγμή. Εάν πάτε σε κάποιο σημείο για πρώτη φορά τότε είναι κάλο να σκεφτείτε την χρήση συσκευής GPS στο αυτοκίνητό σας. Επίσης τα κινητά τηλέφωνα μπορούν άνετα να σας εξυπηρετήσουν για πλοήγηση. Η συσκευή πλοήγησης  θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε την ακριβή θέση σας, ώστε να μην χαθείτε και βρεθείτε σε δύσκολη θέση .
 Κρατήστε το αυτοκίνητό σας σε καλή κατάσταση . Ένας κακοσυντηρημένος κινητήρας μπορεί να σας απογοητεύσει ακριβώς την  πιο ακατάλληλη στιγμή  στο πιο ακατάλληλο σημείο. Το ίδιο ισχύει και για την μπαταρία που δεν έχει φορτιστεί πρόσφατα, ή ελέγχει. Επίσης τα ελαστικά σας εάν είναι πολύ φθαρμένα  μπορεί να σας αφήσουν την στιγμή που τα χρειάζεστε περισσότερο. Συντηρώντας σωστά  το αυτοκίνητο σας θα αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.
 Χρησιμοποιήστε όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του αυτοκινήτου σας. Διαβάστε το εγχειρίδιο - μπορεί να μην γνωρίζετε καν πώς το αυτοκίνητό σας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία σας. Για παράδειγμα, υπάρχουν ελαστικά run-flat που μπορεί να πάνε μέχρι 200 χλμ ξεφούσκωτα. Όταν αγοράζετε ένα νέο αυτοκίνητων θέστε ως ένα βασικό παράγοντα την ασφάλεια του οχήματος και τις επιλογές της προσωπικής ασφάλειας .
 Να έχετε ένα σχέδιο όταν προκύπτει πρόβλημα. Αν βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα πιθανό απαγωγέα ή carjacker ενώ βρίσκεστε μέσα ή γύρω από το αυτοκίνητό σας, πετάξτε ότι κρατάτε  και  τρέξτε κάνοντας  πολύ θόρυβο. Οι ειδικοί λένε ότι οι περισσότεροι εγκληματίες θα σταματήσουν εκεί. Μόλις μπορέσετε να ελέγξετε πάλι την κατάσταση τότε θα έχετε μερικές επιλογές. Αν πάλι σας ακολουθεί ένα άλλο ύποπτο όχημα  τότε κατευθυνθείτε  σε ένα αστυνομικό τμήμα (καλέστε το 100 για πληροφορίες σχετικά με το πώς να φτάσετε εκεί) . Εάν οδηγείτε και  ανακαλύψετε ότι κάποιος κρύβεται στο πίσω κάθισμα σας, τότε πατήστε απότομα το φρένο ώστε να  χάσουν την ψυχραιμία τους και να προλάβετε να βγείτε από το αυτοκίνητο σας.
 Πάντα κάποιος να γνωρίζει που πάμε. Εκπρόσωπος μεγάλης ασφαλιστικής και πρώην αστυνομικός, λέει, ότι όταν οδηγούσε  από μια πόλη σε μια άλλη, σχεδίαζε την πιθανή πορεία του στο χάρτη, και ενημέρωνε την  γυναίκα του. Ακόμα και για πολύ μικρότερες αποστάσεις και ειδικότερα όταν μια γυναίκα οδηγεί μονή της είναι απαραίτητο κάποιος να γνωρίζει την διαδρομή μας. Το πρόσωπο που γνωρίζει την διαδρομή μας μπορεί να ειδοποιήσει την αστυνομία γρήγορα, εάν δεν βρεθούμε στον προορισμό μας και έτσι την κρίσιμη στιγμή αυτό να σώσει ακόμα και την ζωή σας.

Πηγή: www.edmunds.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου